top of page

Erstatt dårlige vaner ved å bygge sunne vaner

Har du en vane som får deg til å tenke at du burde slutte med det? Eller er det en god vane du skulle ønske du kunne adoptere, men som du aldri klarer å holde deg til?Vi har alle gode og dårlige vaner vi har opparbeidet oss gjennom årene, og noen ganger føles det umulig å slippe de dårlige eller komme i gang med de gode seg.


En dårlig vane kan virkelig være dårlig for din fysiske eller mentale helse, for eksempel å røyke, jobbe alt for mye eller spise for mye bearbeidet mat. En dårlig vane kan imidlertid også være noe du gjør som ikke gagner deg, forårsaker stress eller rett og slett gjør livet vanskeligere.


Den gode nyheten er at uansett hva slags vaner du har, har du tid og mulighet til å sparke de dårlige og plukke opp gode.
Hvordan sparke dårlige vaner

Klar til å sparke tilbake vanene dine?


Kjenn dine vaner. Bevissthet er nøkkelen! Du kan ikke endre noe du ikke er klar over å gjøre. Vær oppmerksom på hva du gjør hver dag og hvordan det påvirker deg.


Lag en plan. En plan trenger ikke være komplisert. Start enkelt. Lag en plan som er liten, med rimelige mål og spesifikke handlinger du vil gjøre for å forbedre hver dag. Start med å skrive ned tre mål du ønsker å oppnå og hva du vil gjøre for å oppnå dem.


Hold deg på sporet. Lettere sagt enn gjort, ikke sant? Men tenk positivt! Hold oversikt over fremgangen din slik at du kan oppdage et mønster hvis du begynner å falle på etterskudd. Vær en heialeder for deg selv. Hvis du tilfeldigvis faller ut av kurs, ikke bebreide deg selv. Gå tilbake til planen din og begynn på nytt. Selvkontroll kommer ikke ofte naturlig. De fleste av oss trenger trening.


Tenk på fremtiden. Hvis du har bestemt deg for at det er en vane du må bryte, betyr det at du allerede føler et behov for å leve annerledes enn det du opplever akkurat nå. Når impulser oppstår eller frustrasjoner kommer snikende, tenk på hvorfor du gjør dette. Tenk på fremtiden du ønsker og minn deg selv på at alle trinnene du tar nå vil lede deg dit.


Vær tålmodig. Å bryte deg selv vekk fra dårlige vaner vil ikke skje over natten eller i løpet av en uke. Det er ikke lett, men du kan gjøre det. Ikke forvent perfeksjon, og forvent absolutt ikke perfeksjon på ett forsøk.Hvor vanskelig er det å bryte en vane?

Å bryte en dårlig vane kan være vanskelig. Det ville være dumt å tro at det kan gjøres uten anstrengelse i det hele tatt. Hvis det hadde vært sant, ville vi ikke trengt å "bryte" vanen.


En vane er bokstavelig talt en del av hvordan hjernen din fungerer. Hvis hjernens nevroner avfyrer ved starten og slutten av en oppgave, blir handlingen en vane. Over tid fullfører du ikke bare atferden fysisk, men den blir også et mønster i hjernen. Det betyr at å bryte en vane refererer til å avslutte den fysiske oppførselen og lære hjernen din å stoppe det samme mønsteret også.


I stedet for å referere til dette som å bryte en dårlig vane, burde vi si at vi trener oss selv for å bygge en sunn vane.Hvordan bygge sunne vaner

Vi hører mye snakk om å bryte dårlige vaner, men la oss endre fokuset. I stedet for å bryte, la oss bygge opp igjen. Å bygge sunne vaner er hva målet bør være!


Å lage sunne rutiner kan påvirke livet ditt på flere måter enn du er klar over. Vaner har en måte å påvirke mer enn bare den enkelte handlingen du tar. Når du introduserer sunnere vaner, vil du raskt kunne se forbedringer i livskvaliteten din.Siste innlegg

Se alle
bottom of page