top of page

En interessant oljehistorie - Black Spruce


Black Spruce eller svart gran som det heter på norsk, har en av de mest interessante eteriske oljehistoriene. Picea mariana dominerer landskapet i store deler av Alaska og spesifikke regioner i Canada på grunn av sin evne til å blomstre i områder med lange vintre og varierende topografi. Denne overfloden av vekst skaper et betydelig problem: avfall. I tillegg til å ha et utall velværefremmende fordeler som er unike i eterisk oljeverden, er utvinning av svart gran eterisk olje innbegrepet av miljøforvaltning.


Hvordan skaffer vi svart gran?

Black Spruce-stammene blir generelt sett ansett for små og for myke for tømmer, så de brukes primært i papir og forskjellige andre trebaserte produkter, som spisepinner. Restene blir i utgangspunktet ikke brukt. Dette skaper en betydelig sak som påvirker både miljøet og den lokale økonomien. Sammen med sin høstpartner fant doTERRA ut en miljøansvarlig måte å bruke det som til slutt kan være de mest verdifulle delene av Black Spruce-treet: grenene og bladene (nåler) som inneholder de treaktige, litt balsamiske luktende eteriske oljer. Først blir de gjenværende grenene og nålene dampdestillert, deretter blir den gjenværende mosen brent av et lokalt kraftverk, og den resulterende dampen brukes til å lette utvinning av mer eteriske oljer. doTERRA har lagt til rette for et genialt, lukket system som gagner miljøet, flere forskjellige virksomheter, og spesielt deg, som nå har tilgang til denne fantastiske eteriske oljen.Kjemien til svart gran

Eteriske oljer fra granarter er ganske sjeldne og unike. Noen varianter, som Hemlock, Norge og Hvitgraner, produserer eterisk olje, men med langt mindre utbytte og fordeler enn Picea mariana. Videre, mens de fleste eteriske oljer fra tre har en håndfull lignende egenskaper (de er gode for hud og hår og har beroligende og jording), er Black Spruce litt annerledes. Sammensetningen av Black Spruce eterisk olje domineres av to forbindelser du sannsynligvis er kjent med, bornylacetat og alfa-pinen, men det er en kompleks blanding som også inkluderer betydelige konsentrasjoner av kamfen og delta-3-karen.


Fordeler og bruk av svart gran

På grunn av denne distinkte kjemiske sammensetningen har Black Spruce noen egenskaper du vanligvis ikke forbinder med treoljer. For eksempel er Black Spruce overflaterensende, sannsynligvis på grunn av konsentrasjonen av delta-3-carene.


Ikke bare gjør dette det flott for bruk hjemme, men også i din daglige personlig velvære. Prøv å legge til en dråpe eller to i den vanlige ansiktsrenseren din for å redusere utseendet på flekker eller til og med bruke den i din daglige tannbørstningsrutine. Flere studier har også vist at svart gran kan bidra til å holde tennene rene når de brukes som en komponent i en tanngel. Bare vær oppmerksom på at Black Spruce ikke anbefales for innvortes bruk, så følg anbefalte retningslinjer, inkludert gurgling med varmt vann eller et munnvann av høy kvalitet etter bruk.


Konklusjon

Hvis du ønsker å tilsette en annen eterisk olje for å skape et avslappende miljø denne sommeren, eller vil prøve noe litt annerledes for å utfylle dine daglige egenomsorgsrutiner, kan du prøve Black Spruce. Ikke bare vil du føle deg bedre med å bruke naturlige produkter for å støtte ditt velvære, men også at du gjør noe positivt for miljøet samtidig.

36 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page