top of page

Hva er følelser?


Du kjenner kanskje at det bobler over energi. Kanskje du hopper av glede, eller at du kjenner en kriblende følelse i kroppen. Eller kanskje du kjenner en stor klump i magen? Vi har alle følelser og i alle varianter. Noen følelser kan gi oss energi og noen følelser kan ta energien fra oss. Eteriske oljer fra doTERRA kan brukes til å støtte og hjelpe deg i det daglige til å få en bedre balanse på dette.


Vi i OttO Essentials Oils jobber mye med hvordan eteriske oljer påvirker oss følelsesmessig. Hvis vi er i en følelsestilstand og ønsker å komme i en annen. Hvilken olje kan støtte og hjelpe oss da? Vi har noe som heter grunnfølelser og noe som heter sosiale følelser. Grunnfølelser er følelsene vi er født med og som vi også deler med pattedyr. Sosiale følelser er mer sammensatte og mer kulturelt betinget.Grunnleggende følelser er følelser som kjærlighet, interesse, glede, sinne, frykten, avsky, tristhet, sorg, skyld, skam, misunnelse, sjalusi og forakt.


God kontakt med følelseslivet ditt er grunnleggende for livskvaliteten din.


Følelsene våre er overalt. Hjemme, på jobb, med venner og familie. De er der hele tiden. Noen ganger er følelsene tydlige og sterke, andre ganger utydelig og vi vet kanskje ikke helt hva vi føler. Følelser gjør blant annet at vi kan sette grenser, stå opp for oss selv, glede oss over ting her i livet, være skamfulle og å be om unnskyldning når det trengs.Følelsene våre kan også vurderes på ulike nivåer. Når vi kjenner følelsene våre fysiologisk, altså gjennom f.eks. anspent kropp, svette hender og økt puls så er det nervesystemet vårt som setter igang. Når vi "føler" følelsen så er det igjennom fenomenologisk nivå. Da kan vi føle angst, frykt, varme, glede, avsky osv. Et annet nivå er på kognitivt nivå. Det er når vi tolker og forstår følelser. Det er når vi tenker katastrofetanker og er bekymret. Når vi bruker kroppspråk, impuls og handler, da bruker vi det adferdsmessige nivået. Det er når vi smiler, truer, gråter, angriper, løper og fryser. Vi har også det kulturelle og sosiale nivået. Det er når vi tolker og forstår følelsene våre. Hva trigger følelsene våre og hvordan bør vi reagere utifra hva vi har lært? Vi har også forskjellig evne og vilje til hvordan vi utrykker følelser til ulike mennesker vi omgås.Utifra dette så kan vi si at følelser er kroppslige funderte opplevelser som påvirker hvordan vi tenker, vurderer og opplever omgivelsene, andre og oss selv. Dette spiller også sammen med vår kulturelle bakgrunn. Alt sammen er utviklet igjennom evolusjonen for å øke vår sannsynlighet for å overleve, få barn og bidra til deres overlevelse igjen.


Men akkurat hva en følelse er, er et filosofisk spørsmål som du kan sette deg ned og kjenne på hva betyr for deg.


Hvilke følelser er bra for deg?

Hvilke følelser ønsker du skal få mindre plass?

Hvilke følelser trenger du å godta?

Hvilke følelser trenger du å gi slipp på?

Hvilke følelser ønsker du å kjenne mer på fremover?


Bruk litt tid i dag på å skrive ned dette i boken din, så kommer vi med et nytt innlegg hvor vi går nærmere inn på eteriske oljer og hvilken oljer du kan bruke til ulike følelser.


Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page